Voor een goed onderhoud van je woning en voor een gezonde leefomgeving, is het van groot belang dat je jouw woning voldoende verlucht en de voorziene ventilatiesystemen goed hun werk laat doen. Dit is noodzakelijk om vocht- en schimmelproblemen te voorkomen. Dit is een verantwoordelijkheid van jou als huurder.

  • Ventilatieroosters boven ramen

Indien je nieuwe ramen hebt, waar bovenaan ventilatieroosters in verwerkt zijn, is het van groot belang dat je deze altijd laat open staan. Het is niet de bedoeling dat je deze dicht doet of zelfs dicht plakt. Dit voorkomt een goede ventilatie van de woning en zorgt op korte termijn voor schimmelvorming. Je moet geen bang hebben dat warmte via deze weg verloren gaat. 

  • Ventilatieroosters tegen muur/plafond

Plak geen ventilatieroosters dicht in de keuken, badkamer of toilet. Deze zorgen voor de afvoer van vochtige lucht in deze ruimtes. 

  • Ramen open 

Verlucht je woning dagelijks door de ramen iedere ochtend een halfuurtje open te zetten, ook al heb je ventilatieroosters boven de ramen. Dit doe je best het hele jaar door, ook in de winter.

  • Ventilatiesysteem

Indien je een ventilatiesysteem hebt in jouw woning, laat dit dan steeds op automatisch staan. Je moet dit niet handmatig bedienen. Het toestel regelt automatisch de werking. Je moet ook geen bang hebben voor het verbruik van dit toestel. Dit is energiezuinig. 

  • Verwarming

Verwarm je woning voldoende. Indien je de woning onvoldoende verwarmt, krijg je vocht in de woning en vervolgens schimmel. In de woning moet het steeds minimum 17° zijn, in alle ruimtes

  • Andere tips

Droog de badkamer steeds goed droog na het douchen. Zet de dampkap steeds op tijdens het koken. Zet de ramen open wanneer je was laat drogen in de woning. 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht