“Voldoende afstand houden!”. Dit advies hoor je vandaag overal. Maar in een appartementsgebouw leven andere bewoners boven, onder en naast je. Mensen van allerlei leeftijden, in allerlei gezinssamenstellingen. Ook mensen die tot de risicogroep behoren zoals ouderen en zieken. Hoe beperk je hier dan het risico op besmetting? Belangrijk is dat alle bewoners hun gedrag aanpassen. Solidair zijn is meer dan ooit aan de orde.
 

 
Algemene tips om het risico op besmetting te voorkomen
 

  1. Doe gemeenschappelijke inkomdeuren steeds dicht zodat vreemden geen toegang hebben tot het gebouw.
  2. Bezoek op je appartement is niet toegelaten. Komt er toch iemand voor het brengen van boodschappen of medicijnen, doe de overdracht dan buiten.
  3. Ga niet met meerdere personen in de lift staan.
  4. Draag handschoenen om gemeenschappelijke lift -en lichtknoppen, deurklinken en trapleuningen te gebruiken.
  5. Ontsmet regelmatig de gemeenschappelijke lift -en lichtknoppen, deurklinken en trapleuningen.
  6. Hou gemeenschappelijke delen in het gebouw proper en net. Stapel geen afval op. Dweil regelmatig de vloer. Kuis regelmatig glazen inkomdeuren.
  7. Worden de inkom -en traphallen door een poetsdienst gekuist, dan zal deze volgens de huidige opdracht blijven verder werken. De poetsdienst hanteert hierbij extra maatregelen.

 
Wees verdraagzaam
 
De Coronamaatregelen zijn duidelijk: “Blijf in uw kot!”. Bedrijven, scholen, sportverenigingen, speeltuinen, … zijn gesloten. Alle gezinsleden zijn nu zo goed als altijd thuis. Hierdoor is er veel meer activiteit in het gebouw. En dat hoor je: stofzuigen, koken, rondwandelen, verschuiven van stoelen, TV, radio, kinderen die spelen, enz. Niet gemakkelijk. We verwachten uiteraard dat de wettelijke uren rond lawaaihinder gerespecteerd worden. Dit betekent dat het voor 8u ’s ochtends en na 22u ’s avonds rustig tot stil is. Maar we verwachten ook meer verdraagzaamheid en begrip van buren onderling overdag. Enkel op deze manier komen jullie samen op een aangename manier deze moeilijke periode door!
 
Buren – check
 
Als bewoner van een appartementsgebouw ken je onbewust een aantal vaste gebruiken van je buren. Blijft de post van je buur dagenlang in de brievenbus zitten? Hoor of zie je hem/haar plots niet meer in de traphal met boodschappen? Merk je verandering in de vaste gebruiken en ben je bezorgd? Dan mag je dit altijd melden aan de regioverantwoordelijke.

Terug naar het nieuwsoverzicht