Sit quo odit omnis iure expedita. Sed id fuga deleniti possimus enim voluptate impedit magni. At blanditiis voluptas mollitia minus excepturi at. Non eaque amet exercitationem error sit sed. Voluptatem maiores facere accusamus excepturi. Ut beatae reprehenderit ab. Et tempora temporibus vitae facilis unde temporibus ut et. In est eligendi rerum et. Animi harum nihil et velit voluptas suscipit. Quae ullam et et. Deleniti aut molestiae non.
Huurders
- Een kind dat op jouw adres is ingeschreven en dat minderjarig is of een kind voor wie je kinderbijslag ontvangt,
- jouw kind dat regelmatig bij jou verblijft en minderjarig is of voor wie je kinderbijslag ontvangt,
- iemand die erkend is als ernstig gehandicapt.
Antwoord
Enkel jijzelf en eventueel je partner die mee in de woning komt wonen moeten het contract ondertekenen. Jouw kinderen moeten niet aanwezig zijn bij de contractondertekening.
Voorzieningen van water, gas en elektriciteit of andere energie waarvoor de huurder een eigen meter heeft in de woning.
Om te weten welke energieleverancier het meest voordelig is voor jou neem je best een kijkje op de VREG. Dit doe je best voor de plaatsbeschrijving, dan kan je de dag zelf meteen alles in orde brengen.
- Het tuinhuis moet in hout zijn.
- Het mag niet groter zijn dan 10 m².
- Maximale kroonlijsthoogte van 2,5 m en nok op 3 m.
- Het moet in de achtertuin staan op minstens 1 meter van de perceelgrens of tegen een vergunde muur, binnen de 30 meter van de woning, niet in natuurzone.
- Er mag geen betonnen vloerplaat gegoten worden.
- De luifel staat volledig los van de achtergevel en garagegevel.
- De luifel mag de woning niet raken.
- Er moet een vrije ruimte van 5cm zijn tussen de luifel en de gevels van de woning.
- De maximale afmetingen zijn:
- Breedte: de luifel mag de maximale breedte van de woning niet overschrijden
- Diepte: de luifel mat de maximale lengte van 250cm niet overschrijden
- Hoogte: de luifel mat niet hoger zijn dan 265cm (vanaf de nul pas = vloerpas binnen).
- Het afdak zelf mag enkel uitgevoerd worden in doorschijnend gewapend golfpolyester of een variant hiervan.
- Het afdak is afhellend van de woning richting een goot.
- De regenwatergoot word voorzien van een spuwer voor het regenwater. Het is verboden om deze afvoer aan te koppelen aan de bestaande regenwater-afvoerbuis.
- Het is verboden om een waterafdichting te plaatsen tussen de gevel en luifel. Een strook van 5 cm moet zeker vrij blijven.
- De huurder moet er voor zorgen dat het afdak geen hinder vormt als er ooit werken aan dak of dakgoot moeten uitgevoerd worden.
- Laat nooit brood, etensresten of afval rondslingeren rond je woning. Bewaar dit steeds in een afgesloten vuilnisbak
- Plaats een composthoop niet rechtstreeks op het gras, zorg voor een vaste én verwijderbare ondergrond (bijvoorbeeld een pallet, een terrastegel, geen beton).
- Strooi geen eten voor vogels.
- Als je kippen of knaagdieren hebt, voer deze dan niet overmatig. Zorg ervoor dat de overschot van het voer wordt opgeruimd
- Spoel geen etensresten door de afvoer en/of het toilet.
- Spoel geen tampons, maandverbanden en/of pampers door het toilet.
- Controleer regelmatig de controleputjes op verstoppingen en spoel deze indien nodig uit.
- Verlucht de woning voldoende. Zet dagelijks (zelfs in de winter) de ramen een halfuurtje open om te verluchten.
- Zet tijdens het koken steeds de dampkap aan.
- Veeg na het douchen of het nemen van een bad, de badkamer droog met een doek en verlucht voldoende.
- Verwarm de woning! Zorg ervoor dat het altijd in alle kamers van de woning minstens 17 graden is. Het kost veel meer aan energie en verwarming om een vochtige woning te verluchten. Het is daarom belangrijk om de verwarming in de winter steeds aan te laten staan.
- Plak geen ventilatieroosters dicht. Deze zorgen voor de afvoer van vochtige lucht in de woning.
- Indien je nieuwe ramen hebt met ventilatieroosters laat deze steeds open staan. Doe deze niet dicht of plak ze niet af.
- Indien je een ventilatiesysteem hebt, laat dit dan steeds op automatisch staan.
Een bevroren waterleiding brengt hoge kostenmet zich mee. Dit kan oplopen (door de watermaatschappij) tot 160 euro en meer. Leidingen en kranen beschermen tegen vorst is kosten vermijden!
Zorg ervoor dat de waterleiding niet bevriest. Bescherm de waterteller, leidingen en kranen in de garage met isolatiemateriaal of dekens. Een kraan die een beetje stroomt bevriest niet. Dus bij vorst mag je een kraan wél laten druppen. Vang het water op in een emmer en gebruik voor toiletspoeling of de poets.
- Je staat genoteerd als referentiehuurder;
- Je bent de echtgenoot van de referentiehuurder die mee in de sociale huurwoning woont of je woont wettelijk samen met de referentiehuurder;
- Je bent de feitelijke partner van de referentiehuurder. Je woont van bij aanvang van de huurovereenkomst in de sociale huurwoning of je woont er minstens één jaar duurzaam samen met de referentiehuurder:
- Je mag geen woning of bouwgrond in volle eigendom of vruchtgebruik hebben.
- Ze werd minstens 15 jaar als sociale huurwoning verhuurd.
- Woningen waarvoor renovatiewerken zijn gepland;
- Woningen met gemeenschappelijke delen (appartementen, duplexwoningen, ondergrondse parkeergarages):
- Woningen die deel uitmaken van een geklasseerd monument;
- Woningen die aangepast zijn voor personen met een beperking die nood hebben aan dagelijkse zorg.
Stap 1: aanmelding en aanvaarding
Je neemt contact op met de dienst verkoop bij Cordium. Je kunt dan ook een eerste richtprijs opvragen. Je betaalt een bijdrage voor administratieve kosten van 50 euro. Cordium onderzoekt vervolgens of jij en de woning voldoen aan de voorwaarden. De Raad van Bestuur beslist.
Stap 2: schatting
De kandidaat-koper betaalt de kosten voor de schatting en eventuele opmetingen. De kostprijzen voor de schatting bedragen maximaal 265 euro en voor de opmeting 895 euro.
Stap 3: verkoop
Als je akkoord gaat met de geschatte prijs, wordt de woning verkocht. Als koper betaal je alle belastingen, heffingen, erelonen en kosten voor de verkoopaskte.
Tip: sluit een verzekering 'Gewaarborgd Wonen' af. Als je werkloos of arbeidsongeschikt zou worden, helpt de Vlaamse overheid dan de hypotheek afbetalen.
Sommige zittende huurders die een sociale huurwoning aankochten, moeten na de aankoop nog verpichtingen naleven. Het gaat om de huurders die hun onderhandse verkoopsovereenkomst ondertekenden voor 24 april 2017.
Ondertekende de zittende huurder eeen onderhandse verkoopsovereenkomst op of na 24 april 2017, dan moet hij geen verplichtingen naleven. Koopt een andere persoon de woning (omdat de zittende huurder de woning niet wilt kopen), dan gelden er ook geen voorwaarden.
- Contacteer dan het OCMW.
- Vraag een afbetalingsplan bij Cordium. Hiervoor betaal je €13 kosten.
Er zijn twee opties:
- Naar een andere woning van Cordium: je moet opnieuw de huurwaarborg betalen voor je nieuwe woning. De waarborg van je oude woning krijg je terug. Tenzij er nog openstaande schulden zijn of kosten aan je oude woning. Dit wordt dan afgehouden van de waarborg.
- Naar een andere woning, niet van Cordium: de waarborg van Cordium krijg je terug. Tenzij er nog openstaande schulden zijn of kosten aan je oude woning. Dit wordt dan afgehouden van de waarborg.
Kandidaat-huurders
- Je woont in een woning die onbewoonbaar of ongeschikt is verklaard maximaal 2 maanden voor jouw inschrijving. Je moet verplicht verhuizen.
- Je wordt onteigend. Je kan er dus niet blijven wonen.
- Jouw woning is onaangepast aan je fysieke beperking.
- Je hebt een handicap en komt in aanmerking voor een ADL-woning.
- Je hebt een woning die in een ruimtelijke bestemmingszone in België ligt waar wonen niet mag.
- Je verliest het beheer van je woning door een faillissement of doordat een instantie jouw woning krijgt (beheersrecht).
- Je deelt een eigendom met een (ex-)partner die de sociale woning niet mee gaat bewonen.
- Bezorg ons een bewijs dat je geen eigendom meer zal delen met jouw (ex-)partner.
- Je hebt een woning of bouwgrond kosteloos gedeeltelijk in volle eigendom verworven, bv. door erfenis of schenking. Je moet de woning verkopen binnen het jaar nadat je de sociale woning huurt.
In de meeste bovenstaande gevallen moet je binnen het jaar nadat je een sociale woning huurt, jouw eigendom verkopen.
- Het gezamenlijk belastbaar inkomen,
- het afzonderlijk belastbaar inkomen,
- de inkomensvervangende tegemoetkoming,
- het leefloon,
- en de van belasting vrijgestelde beroepsinkomsten uit het buitenland of verworven bij een Europese of internationale instelling.
Als het inkomen de inkomensgrens overschrijdt of als niemand een inkomen heeft, vragen we het huidige inkomen op. Dit is het inkomen van de laatste 3 maanden.
Er wordt rekening gehouden met de kinderen die niet altijd bij het gezin verblijven omwille van bijvoorbeeld omgangsrecht, co-ouderschap of plaatsing van de kinderen. De kandidaat-huurder moet dat wel melden bij inschrijving. Er wordt ook rekening gehouden met inwonende meerderjarige kinderen. Zij moeten niet voldoen aan de inschrijvingsvoorwaarden.
Wat doen we als er geen kandidaat-huurders op de lijst staan waarvoor deze rationele bezettingsgraad maximaal geldt? Dan kijkt Cordium op de wachtlijst naar kandidaat-huurders waarvan de gezinssamenstelling één persoon (anders dan de ouders) minder telt.
- Een kind dat op jouw adres is ingeschreven en dat minderjarig is of een kind voor wie je kinderbijslag ontvangt,
- jouw kind dat regelmatig bij jou verblijft en minderjarig is of voor wie je kinderbijslag ontvangt,
- iemand die erkend is als ernstig gehandicapt.
We kijken naar je actueel besteedbaar inkomen. Was het meest recente gekende inkomen te hoog, maar verdien je nu minder? Dan kijken we naar je inkomen in minstens 3 van de afgelopen 6 maanden.
- Verdiende je in 2019 te veel maar is je inkomen nu lager? Breng dan je inkomen van de laatste 3 maanden mee.
- Had je in 2019 geen inkomen maar in de jaren erna wel? Breng dan een overzicht van je oudste inkomsten mee.
- Had je tussen 2019 en vandaag geen enkel inkomen? Dan moet je een verklaring op eer ondertekenen.
- Had je meer dan één soort van inkomsten? Breng dan alle verschillende documenten mee. Wij berekenen dan je totale inkomen.
- Het inkomen van de toekomstige referentiehuurder,
- het inkomen van de partner van de toekomstige referentiehuurder (echtgeno(o)t(e), feitelijke of wettelijke samenwoner) die de woning mee gaat bewonen.
Een hogere woningbezetting kan alleen maar als er in het gebied van je keuze geen grotere woning is. En dan mag het nog nooit hoger zijn dan 2 personen per slaapkamer groter of gelijk aan 11 m² of 1 persoon in een slaapkamer die kleiner is.
Als je gezin groter of kleiner wordt, kan het zijn dat je voor een andere woning in aanmerking komt dan op het moment van je inschrijving. Laat het ons dus weten als er een kindje bijkomt in je gezin, als er iemand bij je gezin komt wonen of als iemand je gezin verlaat. Wij bekijken of je jouw keuzes moet aanpassen en bezorgen jou hiervoor, indien nodig, de juiste documenten.
Als je samen met je partner of andere gezinsleden onder hetzelfde inschrijvingsnummer bent ingeschreven en je wil je niet langer samen kandidaat stellen, is de afspraak:
- Als slechts één van de kandidaat-huurders de inschrijving wil behouden, blijft het oorspronkelijke inschrijvingsnummer onveranderd.
- Als meerdere kandidaat-huurders de inschrijving willen behouden:
- de referentiehuurder behoudt de oorspronkelijke inschrijvingsnummer;
- de wettelijke of feitelijke partner krijgt de inschrijvingsdatum waarop deze persoon zich meer als kandidaat-huurder heeft opgegeven;
- alle andere personen worden opnieuw ingeschreven met als inschrijvingsdatum de datum waarop men geschrapt werd uit het inschrijvingsregister.
Het is erg belangrijk dat we de juiste adresgegevens hebben zodat je steeds al onze brieven ontvangt. Breng ons daarom binnen de 30 dagen op de hoogte van je nieuwe adres indien je verhuist. Dit mag per mail, per post of telefonisch.
Enkel jijzelf en eventueel je partner die mee in de woning komt wonen moeten het contract ondertekenen. Jouw kinderen moeten niet aanwezig zijn bij de contractondertekening.
Voorzieningen van water, gas en elektriciteit of andere energie waarvoor de huurder een eigen meter heeft in de woning.
Om te weten welke energieleverancier het meest voordelig is voor jou neem je best een kijkje op de VREG. Dit doe je best voor de plaatsbeschrijving, dan kan je de dag zelf meteen alles in orde brengen.
- Contacteer dan het OCMW.
- Vraag een afbetalingsplan bij Cordium. Hiervoor betaal je €13 kosten.
Je kandidaatnummer vind je op je inschrijvingsdocumenten en op de achterzijde van je corduimkaart.
Op de achterzijde van je identiteitskaart.
Heb je een bewijs van inschrijving in het vreemdelingenregister (A-kaart)? Dan vind je dit op de voorzijde.
Kandidaat-koper
- Alleenstaande: 39678 euro (voor kavels te koop in Hasselt: 41556 euro)
- Alleenstaande met handicap: 43639 euro (voor kavels te koop in Hasselt: 45717 euro)
- Gezin : 59510 euro (voor kavels in Hasselt: 62343 euro)
- De maximumgrens verhoogt per persoon ten laste met 3962 euro (Hasselt: 4151 euro)
Die voorwaarde geldt niet als:
- je mede-eigenaar bent bij een echtscheiding. Dan moet de woning wel binnen het jaar na verlijden van de akte verkocht zijn.
- je woning onbewoonbaar of overbewoond is verklaard. Dan moet de woning binnen het jaar na het verlijden van de akte gesloopt of van bestemming gewijzigd zijn.
- je woning in een ruimtelijke bestemmingszone in België ligt waar wonen niet toegestaan is.
- je een woning of een bouwgrond hebt samen met je echtgenoot, (ex-)echtgenoot, partner of (ex-)partner. Deze persoon mag het kavel niet mee kopen en de op te richten woning niet mee bewonen. In dit geval dien je binnen het jaar na de aankoopakte aan de eigendomsvoorwaarde te voldoen.
- je de woning of bouwgrond kosteloos hebt verkregen via schenking of erfenis. In dit geval dien je binnen het jaar na de aankoopakte aan de eigendomsvoorwaarde te voldoen.
Daarvoor moeten kandidaat-kopers en hun gezinsleden aan bepaalde voorwaarden voldoen. Er zijn voorwaarden naar leeftijd, gezinsinkomen en eigendom van onroerende goederen.
- Je moet meerderjarig zijn
- Je inkomen moet minimaa 9929 euro bedragen
- Er geldt ook een maximum inkomen per jaar (bedragen van toepassing in 2022):
- Je mag geen andere woning of bouwgrond in eigendom of vruchtgebruik hebben in België of het buitenland.
- Je mag géén zaakvoerder, bestuurder of aandeelhouder van een vennootschap zijn waarin jij of jouw gezinsleden een woning of een bouwgrond hebben ingebracht.
Je hebt volgende documenten nodig om je te kunnen inschrijven:
- Ingevuld inschrijvingsformulier
- Het laatst beschikbare aanslagbiljet, het vervangingsinkomen via attest van werkloosheidsvergoeding, ziekenfonds, ...
- Een kopie van je identiteitskaart
- Verklaring op eer dat je geen andere eigendom in bezit of vruchtgebruik hebt.
- Inschrijvingsgeld van 50 euro per register
- Een verklaring dat je geen zaakvoerder of bestuurder bent van een vennootschap waarin jij of je gezinsleden een woning of bouwgrond hebben ingebracht.
Bij een verkaveling worden altijd voorschriften vastgelegd. Die bepalen vaak de inplanting van het gebouw, de hoogte, dakhelling, materialen, enzovoort. Met die bepalingen moet je rekening houden als je plannen maakt voor de woning. Je zult pas een bouwvergunning krijgen als je de verkavelingsvoorschriften respecteert. De architect weet perfect hoe dat zit.
De verkoopprijs van een sociale kavel ligt lager dan bij een gewone verkaveling. Daar staan enkele voorwaarden tegenover. Die voorwaarden zijn bepaald door de Vlaamse overheid:
- Binnen de vier jaar na het verlijden van de aankoopakte moet een winddichte woning gebouwd zijn.
- Je mag de bouwgrond gedurende de eerste tien jaar niet verkopen.
- Jij of je wettelijke erfgenamen moeten zelf minstens tien jaar de woning opgericht op deze kavel bewonen.
- De woning mag niet groter zijn dan 550 m³ + 25 m³ per persoon vanaf de derde persoon. Het volume van de kelderverdieping telt maar voor de helft mee in deze berekening. De berekening gebeurt op basis van binnenafmetingen.
De verkoop van sociale kavels door Cordium is gereglementeerd door het besluit van de Vlaamse Regering van 29/09/2006 en wijziging op 8/12/2011. Download het toewijzingsreglement verkoop sociale kavels en de informatiebrochure sociale kavels.