27 centimeter isolatie voelt als een warm dekentje om je woning

27 centimeter isolatie voelt als een warm dekentje om je woning

  • Verhalen
  • 27 centimeter isolatie voelt als een warm dekentje om je woning

De wasmachine draait alleen op nacht- en weekendtarief. Voor de verlichting koos ze voor spaarlampen. Toilet en wasmachine benutten regenwater. En haar huurwoning is ontworpen en om nog maar een fractie energie te verbruiken. Twee maanden na haar verhuis, spreekt William Nelissen van Cordium met huurster Isabel Knaepen. Om polshoogte te nemen en haar hier en daar nog een extra woontip cadeau te doen.

Isabel Knaepen en zoon Jarni (9) betrokken in oktober hun nieuwe huurwoning in Alt-Hoeselt. Hier en daar botst ze – net als de buren – nog op mankementen in de afwerking. ’t Is nieuw, en ’t hoort erbij. Maar er is alvast een flinke meevaller: Isabels woning is lekker warm, gezellig en voelt gezond aan.

Allerzuinigste sociale woningen

De nieuwe woningen aan de Schoolstraat in Alt-Hoeselt behoren tot de meest energiezuinige van Cordium. Het E-peil is 40, terwijl de norm voor nieuwbouw op dit moment E60 is. Hoe lager het getal achter de ‘E’, hoe zuiniger de woning. ‘Dat E40-peil bereiken we door regenwaterrecuperatie, het houtskelet en de zware investering in isolatie’, zegt William.

Het effect van isolatie is direct voelbaar

27 centimeter isolatie houdt de warmte in de woning goed vast. Als deuren en ramen gesloten blijven, koelt het ’s nachts of wanneer Isabelle uit werken in amper af. ‘Ik kan ’s morgens een douche nemen zonder extra te moeten verwarmen. Dat was vroeger in mijn huurappartement wel heel anders. Wanneer ik thuiskom van mijn werk, voelt het huis nog gezellig warm aan’, zegt Isabelle.

William Nelissen
Het houtskelet zorgt er bovendien voor dat de warmte in de woning blijft en niet – zoals bij beton of steen – in de muren trekt, waardoor je minder energie nodig hebt om de ruimte op te warmen.
William Nelissen diensthoofd renovatie, onderhoud & bouwen

Manier van wonen is bepalend

‘Maar’, zegt William, ‘Cordium kan dan wel energiezuinige woningen bouwen, het is de bewoner die bepaalt of dat leidt tot een lagere energierekening.’ Verkeerd verwarmen, onnodig vocht in je huis brengen en prutsen aan ventilatiesystemen kan voor een energieverbruik zorgen dat tot vier keer hoger is. ‘Dat is voor deze woningen nog altijd minder dan in onze oudere woningen, maar zou natuurlijk wel zonde van de investeringen zijn’, vindt William.

Voorschotfacturen aanpassen: kijken of het kan

Of Isabel die lagere energiekost ook voelt in haar portemonnee? Nog niet, want de voorschotfacturen zijn standaard niet berekend op basis van het E-peil van de woonst. Dat kan misschien anders, vindt William. ‘Ik neem het mee in mijn gesprekken met de energieleverancier. Ik denk dat we daar wel een betere manier van berekenen voor kunnen bedenken.’

Voor de
Huurders
Voor de
Kandidaat-huurder
Voor
Iedereen