

Hoe zou 't met de Blondeswinning zijn?
Er is nog veel werk, heel veel werk, vooraleer de nieuwe bewoners hun intrek kunnen nemen in één van de acht sociale woningen in de Sapstraat in Grote-Spouwen. Met William Nelissen, hoofd van de Technische dienst, verkennen we de werf. Met een flinke portie verbeelding kan je al zien dat het op z’n minst een heel bijzondere woonervaring wordt. We nemen je mee op ronde door het meest uitdagende renovatie- en restauratieproject dat Cordium ooit uitvoerde.
Eeuwenoude vierkantshoeve
De geschiedenis van de Blondeswinning gaat terug tot de 13de eeuw. De schuur werd gebouwd in de periode van de Franse Revolutie. De naam van de winning verwijst naar Willem Blonden, die in 1884 pachter werd. Cordium kocht het gebouw van zijn latere erfgenamen in 1998. Vanaf dan startte de lange weg naar planning, financiering en goedkeuring van het renovatieproject.
Restauratie van een monument
De Blondeswinning is een geklasseerd monument. Dat betekent onder meer dat de gebouwen na restauratie zo dicht mogelijk hun hun originele staat moeten bereiken. Oorspronkelijke materialen zoals bakstenen, mergelblokken, blauwe steen, vloeren en eikenhouten balken worden zoveel mogelijk opnieuw gebruikt. Als het niet anders kan, worden ze vervangen door identieke nieuwe exemplaren.
Poort en binnenkoer
Blondeswinning is een vierkantshoeve. De gebouwen liggen in een vierkant rond een centrale koer. Een centrale boogpoort geeft toegang tot de binnenkoer en gebouwen. Het binnenplein wordt deel van de publieke ruimte. Wandelaars en fietsers zullen via poort en plein toegan krijgen tot het ‘Kalverpad’, een wandeling vanuit Grote-Spouwen naar het open Haspengouwse landschap.
Woningen
In de stallingen (links van het binnenplein) en het oude woonhuis van Blondeswinning komen acht sociale woongelegenheden. Elk met toegang via het centrale plein en een eigen achterliggend terras met tuintje. Parkeergelegenheid is voorzien aan de Schoolsteeg. Ruwbouwwerken vorderen. Het is nu wachten op enkele noodzakelijke technische berekeningen vooralleer met de dakwerken kan begonnen worden.
Nieuwe zaal voor de dorpsgemeenschap
Rechts van de centrale koer ligt de immense 18de eeuwse kathedraalschuur waarvan de nok tot 12 meter hoog reikt. Het dak – dat in 2008 instortte – werd destijds door booggewelven gedragen en zal dat binnen afzienbare tijd opnieuw doen. Op de gelijkvloerse verdieping komt een zaal, toog, keuken en sanitair. De bovenverdieping biedt plaats voor een muziekzaaltje en een kleine vergaderruimte. Omwille van de privacy en rust van de toekomstige bewoners, wordt de zaal stevig geïsoleerd en zal de ingang via een glazen wand afgeschermd van het binnenplein. Eens in haar glorie hersteld, zal de schuur de huidige parochiezaal van Grote-Spouwen vervangen. De stad Bilzen investeert mee.
Groene omgeving, beschermd dorpsgezicht
De Blondeswinning en omliggende weilanden zijn beschermd dorpsgezicht. De aanleg van parkeergelegenheid, buitenterras voor de nieuwe zaal zal in de natuur worden verwerkt en het groene karakter niet verstoren. Bewoners van de woningen in het oude woonhuis, zullen genieten van een schitterend uitzicht op glooiende akkers, trage wegen en boomgaarden.
Sociale kavels
Oorspronkelijk plande Cordium achter de winning, op de gronden tegen de Schoolsteeg nog een nieuwbouwproject van 4 sociale woningen. Die piste is nu verlaten. In plaats daarvan zal Cordium er drie sociale kavels verkopen. Daarmee speelt de huisvestingsmaatschappij beter in op de behoeften: in landelijke dorpen als Grote-Spouwen is minder vraag naar sociale huisvesting. Sociale kavels voor particulieren daarentegen doen het wel goed.
Bijzonder complexe onderneming
Het project ‘Blondeswinning’ betekent voor Cordium – en dat al vele jaren – een uitdaging buiten categorie. Omdat het gebouw geklasseerd is, is de bouwheer verplicht het in zijn oorspronkelijke staat te herstellen. Daar komen veel technische en financiële kopbrekens aan te pas.
Wanneer het klaar is, is op dit moment moeilijk te voorspellen. Maart 2017 zal een belangrijke mijlpaal zijn. ‘Omdat op dat moment één van de restauratiedossiers moet opgeleverd worden’, zegt William. ‘Maar om dat te kunnen doen, moet de rest –waarvoor we eigenlijk tijd hebben tot april 2018 – ook zo goed als klaar zijn. Want op een werf als deze hangt alles met al het andere samen.’