Woningen uit jaren 70 binnenkort bijna energieneutraal

Woningen uit jaren 70 binnenkort bijna energieneutraal

  • Verhalen
  • Woningen uit jaren 70 binnenkort bijna energieneutraal

Wonen op een werf. Hoe dat voelt, zullen vier gezinnen uit de Kievitstraat in Musterbilzen over enkele maanden uit eigen ondervinding kunnen vertellen. De woningen op de nummers 10 tot en met 16 verdwijnen vanaf 2 oktober achter een hoge werfafsluiting om twintig dagen later onherkenbaar gemoderniseerd en bijna energieneutraal weer tevoorschijn te komen. Cordium, aannemers Democo & Machiels Building Solutions en de bewoners zullen in de voorbereiding, uitvoering en nazorg intens samenwerken om het project alle slaagkansen te bieden, risico’s uit te schakelen en ergernis ter vermijden.

De renovatie kadert in ‘Ecoren’, een innovatief proefproject rond energiebeheersing in sociale woningen. Cordium wil met dit project een aanpak scherpstellen om het oudere woningpatrimonium snel en doorgedreven tot de hoogste mate van energiezuinigheid te transformeren. De renovatie zal in een recordtempo verlopen: vijf werkdagen per woning, twintig in totaal. Bewoners kunnen in die tijd hun woning blijven bewonen. Na evaluatie komt een tweede blok van vier woningen in dezelfde wijk aan de beurt.

Recordtempo

De woningen krijgen een nieuwe gevel, dak, ramen, ventilatie en verwarmingsinstallatie. Cordium en de aannemers maken zich sterk de werken uit te kunnen voeren in vijf werkdagen per woning. Op dag 1 wordt de buitenschil afgebroken. Tijdens de tweede dag wordt het dak weggehaald. Op dag 3 wordt de montage voorbereid van gevel en dak, die op dag 4 geplaatst worden. De laatste dag wordt de technische installatie aangesloten, oude ramen verwijderd en afkasting van de ramen afgewerkt.

Een recordtempo van vijf werkdagen is haalbaar dankzij prefabricatie van gevels, daken en technische installaties. De technische installaties voor ventilatie en verwarming op aardgas zijn ondergebracht in een technische kast die aan de voorgevel wordt geplaatst.

Partnerschap met bewoners

De volledige woningblok zit een twintigtal dagen achter een werfafsluiting. Cordium en aannemers Democo & Machiels Building Solutions zorgen voor veilige doorgangen voor bewoners en tijdelijke parkeergelegenheid in de buurt. Gedurende de volledige looptijd van de werken kunnen bewoners dag en nacht terecht op een mobiel nummer, en zowel Cordium als de aannemer zullen tijdens de werkdagen ter plaatse aanwezig zijn.

In overleg

Het overleg met de betrokken bewoners is al een tweetal jaar gaande. Begin juli werd de werkplanning voorgesteld tijdens een overlegmoment in het leegstaande pand op nummer 12. Op suggestie van bewoners zal Cordium plastic voorzien om meubels af te dekken en dozen om waardevolle spullen tijdelijk op te bergen. Verder werd afgesproken dat bewoners voor het begin van de werken kennis maken met de bouwvakkers.

Doen, leren, verfijnen & verspreiden

Bewoners zullen tijdens de werken hun ervaringen noteren in een dagboek. In de loop van november evalueren Cordium, architect, aannemers en bewoners de aanpak, gebeurtenissen en het nieuwe comfort van de woning. Tijdens de komende winter zullen energieprestaties gemeten en vergeleken worden. Op die manier wil Cordium leren uit de ervaringen van alle betrokkenen en deze bijzondere renovatieaanpak verder verfijnen. Cordium en haar projectpartners stellen de BEN-renovatie-aanpak na afloop ter beschikking van andere sociale huisvestingsmaatschappijen en particuliere woningeigenaars. Mogelijk wordt de woning op nummer 12 daarvoor nog een tijd als demonstratiewoning gebruikt.

Voor de
Huurders
Voor de
Kandidaat-huurder
Voor
Iedereen