Cordium werkt aan een ‘masterplan’ voor de wijk Rode Rok in Kuringen: een groot plan dat de kwaliteit van de wijk zal optillen naar een nieuw tijdperk. De bestaande woningen moeten veel energiezuiniger worden. De grondvoorraad kan efficiënter worden benut: met meer woningen en dus een extra aanbod aan sociale huisvesting voor Hasselt. Klinkt goed, maar die ingrijpende plannen hebben ook verregaande gevolgen voor sommige bewoners. De gezinnen van de Kleine Bameriklaan 2 en 4 worden daar nu als eerste mee geconfronteerd. Hun appartementsgebouw verdwijnt, en zij moeten elders een nieuwe woonst vinden. Cordium biedt hen alternatieven, onder andere door de nieuwe woningen aan de Heerstraat in Kermt bij voorrang aan hen toe te wijzen.
Renovatie of afbraak: een kwestie van rationeel gebruik van centen
Vooraleer een masterplan voor vernieuwing van een volledige wijk wordt gemaakt, wordt de actuele situatie van de gebouwen en het terrein grondig onderzocht. Op basis van de staat van de woningen worden de kosten voor renovatie ingeschat. Wanneer de kost voor renovatie 80% of meer bedraagt dan de kostprijs van nieuwbouw, is de huisvestingsmaatschappij verplicht om voor nieuwbouw te kiezen.
‘Bovendien is grond het allerduurste onderdeel bij de bouw van woningen. Het komt er dus op neer dat we méér woningen op dezelfde grond moeten bouwen waar het kan.’ – Alain Bielen
Het masterplan voor de Rode Rok gaat uit van de gefaseerde afbraak van 66 woningen. Die ruimte wordt benut voor de bouw van 103 nieuwe woningen over een periode van minstens 12 jaar. De eerste fase is daarin de moeilijkste, want voor de huidige bewoners kan Cordium in dezelfde wijk nog geen alternatieve woonst bieden. In alle volgende fases wordt dat wel mogelijk, omdat een volgende sloop pas gestart wordt als er nieuwe woningen beschikbaar komen.
10 woongelegenheden maken plaats voor 30 seniorenappartementen
Voor de bewoners van de 10 appartementen aan de Kleine Bameriklaan 2 en 4 betekent dat heel concreet dat hun woning er volgend jaar niet meer zal zijn, en dat er haast geen alternatieven zijn om in dezelfde wijk te kunnen blijven wonen. Cordium wil tegen het einde van het jaar beide blokken ontruimen om daarna snel af te kunnen breken. Op de vrijgekomen grond worden 30 nieuwe seniorenappartementen gebouwd. De timing daarvan ligt nog niet vast, want is afhankelijk van beslissingen en goedkeuringen die vanuit Brussel moeten komen. Directeur Alain Bielen hoopt omstreeks juni 2016 met de nieuwbouw van start te kunnen gaan.
‘Als de mensen allemaal verhuisd zijn, gaan we direct met de sloop beginnen. Want leegstand trekt vandalisme aan, en dat willen we natuurlijk niet.’ – Luc Baert, Architect.
Alternatieven zoeken voor de huidige bewoners
Tijdens een informatievergadering kregen de getroffen gezinnen daarover zopas tekst en uitleg van directeur Alain Bielen, architect Luc Baert en van Reinout Van der Sijpe, diensthoofd Bewonerszaken bij de huisvestingsmaatschappij. Niet om de mensen bang of ongerust te maken, wel om hen een alternatieve woonst voor te stellen. Want in mei van dit jaar komen 12 nieuwe appartementen ter beschikking aan de Heerstraat in Kermt. Daarvan komen er 7 in aanmerking om door de bewoners van de Bameriklaan 2 en 4 betrokken te worden. Zij kunnen rekenen op voorrang bij de toewijzing van deze nieuwe, goed geïsoleerde en energiezuinige woningen.
‘Als een verhuis onherroepelijk op je afkomt, kan je daar als bewoner maar beter op tijd en goed over nadenken.’ – Alain Bielen
Als verhuizen echt moet, dan maar een juiste keuze maken
Verhuizen naar de Heerstraat is echter geen ‘must’. Mensen kunnen de woningen gaan bekijken en overwegen of ze op die nieuwe plek willen wonen. Als – tegen verwachting in – meer dan 7 bewoners kandidaat zijn, krijgen de langst wonende huurders voorrang. Wie niet naar de Heerstraat wil, kan een top-3 van voorkeuren laten weten aan Cordium. De huisvestingsmaatschappij zoekt dan binnen haar patrimonium naar best passende oplossingen.‘Wat we willen is dat iedereen tegen het einde van het jaar liefst van al in de woning woont van zijn of haar eigen keuze. We gaan bewoners helpen om daar haalbare keuzes in te maken,’ zegt Reinout Van der Sijpe.
'Samen met de mensen van onze sociale dienst gaan we op zoek naar een nieuwe woonst. En dat gaat voor iedereen lukken.’ – Reinout Van der Sijpe
Tussenkomst in verhuiskosten
Omdat de huurders er zelf niet voor kiezen om te verhuizen, helpt Cordium om de kosten eigen aan en verhuis mee op te vangen. Huurders kunnen een tussenkomst vragen van maximaal 500 euro voor de verhuis, maximum 1000 euro voor nieuwe gordijnen en 60 euro voor de heraansluiting van de tv. Facturen kunnen, mits akkoord, rechtstreeks bij Cordium worden ingediend.
Eerst bekomen, dan vooruit denken
Natuurlijk is dit ingrijpend nieuws voor de huurders van de Kleine Bameriklaan 2 en 4. De ene ziet het als een kans om nu eindelijk naar een meer geschikte woonst te verhuizen. Voor een ander roept het veel vragen op. Er zijn mensen die net hun appartement hadden opgefrist en aangepast. En er zijn mensen die zich zorgen maken of in een nieuwe woonst wel genoeg plek zal zijn voor alle dierbare spullen. En voor haast iedereen betekent verhuizen ook weggaan uit een buurt die intussen erg vertrouwd is geworden. Verandering is altijd lastig. Daar zorgzaam mee omgaan, dat kunnen ze wel bij de dienst Bewonerszaken van Cordium. Het komt wel goed.
Reacties
Er zijn momenteel nog geen reacties.
Wil jij graag reageren op dit verhaal?