Munsterbilzen, 22/08/2013 – Cordium en de bewoners gaan samen aan tafel in de Waterstraat. ‘Schrijf maar op dat we hier graag wonen,’ roept een van de buurtbewoonsters nog na als ze vertrekt. Grappig, ze kwam al wat later aan en had geen tijd om te blijven, zei ze toen ze arriveerde. Uiteindelijk bleef ze haast het volledige tafelgesprek lang meedenken en mee keuvelen. Een teken dat het een gezellige boel was, daar op het graspleintje achter de appartementen in de Waterstaat.
Straatbarbecue brengt iets in beweging
‘Of dat altijd zo geweest is?,’ vragen we aan enkele aanwezige huurders. ‘Zopas hadden we onze allereerste buurtbarbecue,’ vertellen ze. ‘Dat is echt een manier gebleken om hier in de straat iets in gang te zetten.’ Voor het eerst in de herinnering van de bewoners was de parking en het graspleintje het terrein van één groot feest van ontmoeting en ontspanning.
O had ik maar een tuintje
‘Ik woon hier al dertig jaar,’ zegt een dame. Omdat ze geen kinderen heeft, woont ze op een appartement met twee slaapkamers. Ze mist een tuintje, en is wat jaloers op haar moeder die zopas in dezelfde wijk naar een kleine woning mét een tuintje kon verhuizen. ‘Je moeder heeft geluk,’ zegt Cordium directeur Alain Bielen. ‘Tegenwoordig bouwen we zelfs geen kleine woningen meer. De kostprijs daarvan is veel groter dan voor een appartement. Grond, dat is voor een sociale huisvestingsmaatschappij het allerduurste wat er is.’
Alain begrijpt wel dat sommige appartementsbewoners verlangen naar een tuintje. ‘Maar het is een hele evenwichtsoefening om dat waar te maken,’ zegt hij. Bij de toewijzing van woningen gaat voor het gelijkvloerse appartement de voorrang naar mensen die niet meer goed te been zijn. Helaas zijn dat dikwijls ook mensen die hun tuintje niet meer kunnen onderhouden.
Poetsen is eerste voorwaarde om vandalenstreken te voorkomen
Hoe het komt dat de gemeenschappelijke delen in de appartementen nu door een poetsfirma onderhouden worden?, willen de mensen weten. ‘Regelmatig poetsen is heel belangrijk,’ zegt Alain. ‘Als we dat aan de goodwill van bewoners overlaten zijn er mensen die het heel goed doen en andere mensen die hun beurt niet opnemen. Als het poetsen niet goed georganiseerd is, dan zien we heel snel vandalisme ontstaan.’ Tegenwoordig zitten de kosten voor het onderhoud van de gemeenschappelijke delen gewoon in het huurcontract.
Alsof het onze eigen woning is
Mensen houden van hun huis en van hun buurt. Soms liggen huurders al eens wakker van de toekomst. Kan ik hier wel blijven wonen als de kinderen het huis uit zijn? Kan mijn thuiswonende zoon de huur van dit huis overnemen als ik er niet meer ben? Zou ik me kunnen inschrijven voor een woning in een andere gemeente? De toewijzingsregels in de sociale huisvesting zijn heel ingewikkeld, en Alain Bielen neemt de tijd om regels en uitzonderingen zo helder mogelijk uit te leggen. ‘De wet is de wet, maar ze is soms hard,’ zegt hij. En voor wie vragen heeft over de eigen situatie: ‘Maak een afspraak, en kom eerst met onze medewerkers praten voor je op eigen houtje beslissingen neemt over die dingen. Dat is echt belangrijk, want sommige dingen kunnen we achteraf niet meer terugdraaien.’
Ergernissen melden aan de juiste mensen
Kelders en voordeuren van appartementen die niet meer op slot kunnen? Die informatie is een verrassing voor de directeur, die het als aandachtspunt meeneemt naar de dienst. ‘Laat zo’n dingen niet aanslepen, maar neem contact met de technische dienst. Bellen kan, maar een klacht melden via de website is nog beter, dan kan je het als bewoner ook veel makkelijker opvolgen,’ zegt Alain Bielen.
Badkamer of ramen?
Als ze moeten kiezen, is ’t duidelijk: bewoners willen bovenal nieuwe ramen, met dubbele beglazing. Op het hele patrimonium van Cordium zijn er nog 900 woningen waarvan de ramen aan vervanging toe zijn. Stapsgewijs worden de projecten voorbereid. ‘We willen daar echt prioriteit aan geven, maar het is voor ons ook altijd afwachten of onze voorstellen worden goedgekeurd,’ aldus nog Alain Bielen.
Reacties
Er zijn momenteel nog geen reacties.
Wil jij graag reageren op dit verhaal?