‘Er liggen veel uitdagingen op ons te wachten voor 2017. De verbetering van onze oudere huurwoningen vraagt constante aandacht. Nieuwbouw moet de wachtlijsten helpen terugdringen. Tegelijk lopen we tegen de grenzen aan van onze financiële mogelijkheden.’ Directeur Alain Bielen blikt nog één keer achteruit naar wat 2016 bracht, om dan koers te zetten naar de knopen die in 2017 ontward moeten worden.
Alain, als je terugkijkt naar 2016: wat stemt je dan trots?
‘Ten eerste ben ik erg blij met de veerkracht die ik dit jaar in het team van Cordium heb gezien. Bovenop het vele werk van bouwen, renoveren, wachtlijsten beheren en de begeleiding van huurders kwam nog de introductie van nieuwe ICT-toepassingen. Dat legde een grote druk op de medewerkers en toonde voor mij hoe veerkrachtig we met z’n allen zijn.
Ten tweede: in de Aan Tafel gesprekken van deze zomer heb ik gezien hoeveel samenhorigheid er is tussen de huurders. Ik zie dat er wederzijds veel openheid is om op een volwassen manier van gedachten te wisselen.
Tenslotte denk ik aan het bouwproject in Spouwen, de Blondeswinning. Voor ons is dat een symbooldossier bij uitstek wat een lange adem en veel doorzettingsvermogen vraagt. De samenwerking met de stad Bilzen en met Monumenten & Landschappen loopt bijzonder goed. Wanneer iedereen zijn schouders onder een project zet, krijgen we samen ook moeilijke dingen opgelost. Dat blijkt eens te meer uit dit project.
Ja, dit is Cordium vandaag: veerkracht, verbondenheid en samenwerken.’
Er zijn vast ook zorgen geweest die je het voorbije jaar hebben wakker gehouden?
‘Een zorg die ons allemaal bezig houdt is dat die veerkracht altijd maar meer wordt opgerekt. Enerzijds ligt er veel dringend werk om ons patrimonium te verbeteren en uit te breiden. Anderzijds zijn onze financiële mogelijkheden beperkt. Je kunt als sociale huisvesting uiteindelijk niet blijven investeren in nieuwbouw en renovatie zonder dat dat effecten heeft op de huur. Dat is iets waar we absoluut oplossingen moeten voor vinden.’
Zet dat meteen de toon voor de uitdagingen van 2017 dan?
‘Natuurlijk. We kunnen niet anders dan samen met de overheid zoeken naar een duurzame manier om de instandhouding en uitbreiding van ons patrimonium betaalbaar te maken. De Vlaamse overheid zegt dat die financies er niet zijn, en daar hebben we begrip voor. Maar dan moet de druk op de huisvestingsmaatschappijen wel verminderen.
Men vraagt ons om woningen te bouwen en te beheren die voldoen aan de meest recente energie- en comfortnormen, en dat maakt bouwen en renoveren bijna onbetaalbaar.
Bovendien blijft de woningnood maar toenemen. In tien jaar tijd is het aantal kandidaat-huurders verdubbeld. Begin 2017 telt de wachtlijst meer dan 2000 gezinnen. In diezelfde periode is ons patrimonium uitgebreid met 300 woningen.
Onze ultieme wens voor 2017 is dat we – in overleg met de overheid – rust kunnen brengen omtrent de financierbaarheid van ons patrimonium.’
Wat dat patrimonium betreft, welke grote werken zitten eraan te komen in 2017?
‘De voorbije jaren zijn er enkele grote projecten opgestart waar we dit jaar de effecten op de wachtlijst van zullen voelen. In de Broekerwinning in Kuringen hebben we op vijf jaar tijd 80 wooneenheden en 8 kavels gecreëerd. De veertig laatste daarvan kunnen nog dit jaar bewoond worden. De Blondeswinning in Spouwen levert 8 nieuwe wooneenheden op. In Alken, Langveld bouwen we een nieuwe wijk van 70 woningen. 30 daarvan zullen dit jaar al verhuurd worden. In de Rode Rok in Kuringen is de eerste fase van het Masterplan opgestart: 30 seniorenappartementen gaan dit jaar klaar zijn.
Ik hoop dat we dit jaar ook eindelijk kunnen starten met de renovatie van de pastorij in Vliermaal. Dat is een klein project, want het gaat maar over enkele extra woongelegenheden, maar wel heel belangrijk. En in Hoeselt zal dit jaar, met twee jaar vertraging, eindelijk de heropbouw in de Stijn Streuvelslaan starten. Daar bouwen we 29 nieuwe woongelegenheden in de plaats van 19 afgebroken woningen.’
Bouwen, renoveren en zoeken naar betaalbaarheid dus. Laatste vraag: wat is voor jou het fundament onder het werk van Cordium? Welke waarden wil je als richtsnoer hanteren in je werk?
‘Mensen tot en aan hun recht laten komen: dat vinden we enorm belangrijk. We willen mensen – huurders en ook onze medewerkers – de kans geven om zichzelf te zijn, om de dingen te kunnen zeggen die ze willen zeggen, om zich te ontplooien. Dat betekent tot je recht komen. Mensen aan hun recht laten komen betekent vooral dat we integer zijn. Dat we juridisch correct werken, zonder onderscheid tussen mensen. Een beslissing voor de ene mag er nooit toe leiden dat een ander niet aan zijn recht komt. Wij moeten de cool hebben om dat aan huurders en kandidaat-huurders open en correct te blijven uitleggen.’
Reacties
Er zijn momenteel nog geen reacties.
Wil jij graag reageren op dit verhaal?