Vader en zoon Heedfeld, twee generaties ingenieurs, staan middenin de gigantische technische revolutie die doorheen de bouwsector waait. Een revolutie die ook de sociale woningbouw niet onberoerd laat. Bouwen zonder gespecialiseerd technisch advies is ondenkbaar geworden. ‘Vroeger bouwde de architect, en werden installaties voor onder andere verwarming in de woning geduwd. Nu is dat net andersom: de woning wordt rond de gespecialiseerde technieken gebouwd.’
Ingenieur Jacky Heedfeld (71) startte in 1981 als zelfstandige. Als raadgevend ingenieur specialiseerde hij zich in de technische uitrusting van gebouwen. In 1984 richtte hij Studiebureel Heedfeld op. Sinds 1997 zit zoon Frederik (40) schoondochter Renilde mee in de zaak. Momenteel werken 16 medewerkers bij het studiebureel. Heedfeld bouwde jarenlange ervaring op in sociale huisvesting. Hun samenwerking met Cordium dateert al van de jaren ’80.
Stoken op kolen
Jacky herinnert zich nog de tijd van de kolenketels. ‘We hebben zelfs ooit mazoutketels moeten vervangen door kolenketels. Omdat de kolen dichtbij waren en de kolenverkoop een boost kon gebruiken.’ Stoken op kolen lijkt bij een ver verleden te horen. Niet dus: bij Cordium zijn alle kolenketels buiten gebruik, maar bij sommige andere sociale huisvestingsmaatschappijen is men nog volop bezig met de omschakeling.
Na de kolen deed aardgas haar intrede. Frederik: ‘De eerste gaswandketels waren open ketels, die de lucht voor verbranding opnamen uit hun omgeving. Allesbehalve veilig, want gevaar voor CO-vergiftiging. Dan volgden de gesloten verwarmingsketels, die buitenlucht aanzogen van buiten de woning. Nu zijn condensatieketels de norm.’
Kyoto
Maar de revolutie is nog niet ten einde. Onder impuls van het Verdrag van Kyoto blijft de techniek zich verder ontwikkelen. Doel is de uitstoot van broeikasgassen drastisch te beperken. Daarvoor moet op twee fronten tegelijk gewerkt worden.
Eerste uitdaging is het energieverbruik van woningen zo drastisch mogelijk verminderen via isolatie, gecontroleerde ventilatie met warmterecuperatie, oriëntatie en materialengebruik bij de bouw.
Tweede uitdaging is de overschakeling op energiebronnen die minder of zelfs geen CO2 uitstoten. Technieken als warmtepompen (die aardwarmte gebruiken voor verwarming) en warmtekrachtkoppeling dragen daartoe bij.
Passief bouwen is de toekomst
We zijn in rechte lijn op weg naar het bouwen van woningen die zelfs geen traditionele verwarmings- of koelsystemen meer nodig hebben. Dat Cordium openstaat voor die nieuwe technieken, kan Frederik Heedfeld bijzonder waarderen. ‘Dikwijls worden wij als ingenieursbureau als boosdoeners gezien, omdat we met verplichte meerkosten afkomen. Bij Cordium is daar veel openheid voor, en dat is een echt meerwaarde in onze samenwerking. Samen met de bouwheer pionieren is heel fijn om te doen.’
Reacties
Er zijn momenteel nog geen reacties.
Wil jij graag reageren op dit verhaal?