Nieuwe én bestaande woningen moeten energiezuiniger worden. Dat vraagt een doortimmerd bouwproces, waarin gespecialiseerde professionals intens met elkaar samenwerken.Directeur-generaal Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw ziet de recent aangekondigde proeftuinen bouw als belangrijke stap om die noodzakelijke innovaties mogelijk te maken. Het project ‘Ecorens’ van sociale huisvestingsmaatschappij Cordium is één van de acht Vlaamse proeftuinen.
Betere energieprestaties door samenwerking tussen professionals
‘De bouwsector moet elke klant kunnen garanderen dat hun woning effectief energiezuinig zal zijn. Je kunt die garanties enkel geven als je goede afspraken maakt tussen ontwerpers, producenten van materialen en aannemers’, zegt Marc Dillen. Het bouwproces moet dus anders georganiseerd, opdat uitwisseling van kennis tussen de bouwprofessionals intenser wordt. ‘Vroeger betekende innovatie in de bouwsector vooral een verbetering van producten. De volgende innovatiestap zit in de verbetering van het totale bouwproces. En dat vraagt afstemming en samenwerking.’
Procesinnovatie kan leiden tot productinnovatie
Marc Dillen rekent erop dat die nieuwe aanpak van samenwerken ook leidt tot productinnovaties in technieken en materialen. ‘Rond de tafel gaan alle partijen mee kunnen kijken naar de energieprestaties van materialen. Als producenten mee aan tafel zitten, krijgen zij dus extra mogelijkheden om hun producten te verbeteren. In de praktijk zal moeten blijken of dat inderdaad zo werkt.’
Ecorens: procesinnovatie in de sociale huisvesting
De proeftuinen bouw komen dus op het juiste moment, aldus de directeur-generaal. In elk van die projecten engageren architecten, studiebureaus, aannemers en materialenproducenten zich rond een specifiek bouwproces. Ecorens is één van die proeftuinen. Sociale huisvestingsmaatschappij Cordium werkt in dit project samen met DBV-architecten, KULeuven, studiebureau Heedfeld, groep Machiels, Vaillant, Democo, MB Consult, VITO, UHasselt, Vivixtum, PXL en WTCB. Het Ecorens-partnerschap ontwikkelt een methode voor doorgedreven energie-efficiënte renovaties van sociale woningen. Bovendien willen ze die renovaties uitvoeren terwijl de bewoner in zijn woning kan blijven. Het project wordt wetenschappelijk begeleid.
Samenwerken in bouwteams zal zich doorzetten
De Vlaamse Confederatie Bouw wil die gecoördineerde aanpak ook los van de proeftuinen verder zetten. Het klassieke concept waarin een architect een concept tekent, dat vervolgens door aannemers wordt uitgevoerd is – omwille van de grote complexiteit – niet meer houdbaar, vindt Dillen. ‘In een bouwteam kunnen de partners betere prestaties en een duidelijke bouwkost garanderen’, aldus Marc Dillen.
Belangrijke sector met behoefte aan extra werkkrachten.
De uitdagingen zijn bovendien groot. In Limburg alleen al zijn tegen 2040 56.000 bijkomende woongelegenheden nodig. De bouw vertegenwoordigt vandaag 7% van de tewerkstelling in Limburg en is de snelst groeiende sector in de regio. De behoefte aan geschoolde vakmensen en hoog opgeleide technici blijft groot, aldus nog Marc Dillen.
Reacties
Er zijn momenteel nog geen reacties.
Wil jij graag reageren op dit verhaal?