Over twee weken begint de lente. Tijd voor de lenteschoonmaak van je woning! Met deze 9 tips is jouw woning in een mum van tijd helemaal proper.

1/ Bepaal op voorhand wanneer je jouw woning onder handen gaat nemen

Het is verstandig om op voorhand een datum te prikken en dus te bepalen wanneer je grondig gaat opruimen. Blokkeer deze datum in je agenda en bereid je hier op voor.

2/ Controleer je poetsmateriaal

Wie zijn handen grondig uit de mouwen wil steken, moet er eerst en vooral zeker van zijn dat zijn poetsmateriaal nog in goede staat is. Kijk na of je microvezeldoeken niet aan vervanging toe zijn, check dweilen op gaten en kijk na of het rubber van je vloerwisser nog goed werkt. Stop een nieuwe zak in je stofzuiger of maak het bakje leeg.

3/ Werk van boven naar onder

Zo heb je niet de neiging om spullen die je niet meer gebruikt en eigenlijk moet weggooien terug naar de zolder of naar de slaapkamers te dragen. Eens de ruimte opgeruimd en gepoetst is, sluit je die ruimte af.

4/ De slaapkamer

Draai je matras om, reinig de kussen of vervang deze indien nodig. Berg flanellen lakens op en haal je zomers bedovertrek boven.

5/ De ramen

Hoe vaker de zon schijnt, hoe liever we onze gordijnen openen en genieten van het uitzicht op de tuin. En dat wordt een pak aangenamer door je vensters een grondige poetsbeurt te geven. Neem een halve emmer lauwwarm water met een scheutje afwasmiddel en voorzie een spons, microvezeldoek en een schone droge doek – dat mag een keukenhanddoek zijn. Was het raam met genoeg water en veeg de raamomlijsting schoon. Neem vervolgens je raamwisser bij de hand en werk van boven naar beneden. Veeg de randen droog en voilà, je bent al klaar! Heb je veel vensters, zorg er dan voor dat je regelmatig proper water neemt.

6/ De gordijnen

Het zou jammer zijn vuile gordijnen te laten hangen, zeker als de ramen mooi glanzen. Was deze uit. Ook als de gordijnen niet vuil lijken, je zal achteraf zien dat het toch nodig was om dit te doen.

7/ De keukenkasten

Het draait ‘m niet alleen om het eerste gezicht, alleszins niet tijdens de lenteschoonmaak. Daarom moet je ook de binnenkant van je kasten eens goed onder handen nemen. Maak alle kasten leeg, veeg ze schoon en plaats alles er opnieuw netjes in. Zo kan je ook nagaan of je geen onnodige zaken bijhoudt, zoals voeding die de houdbaarheidsdatum overschreed.

8/ Tuin en terras

Nu je binnen klaar bent met de lenteschoonmaak, kan de zomer voor jou beginnen! Maar vergeet de tuin en/of het terras niet. Schrob alle vuil, zoals aanslag van de regen of mos, met een schuurborstel weg. Neem ook het tuinmeubilair onder handen, mocht je de tafel en stoelen tijdens de winter niet binnen genomen hebben.

9/ Herstellingen

Ben je tijdens de lenteschoonmaak dingen tegengekomen die een herstelling nodig hebben? Plan in wanneer je dit doet of laat doen. Contacteer de nodige mensen hiervoor. Wil je weten wie verantwoordelijk is voor de herstelling? Neem hier een kijkje!

Terug naar het nieuwsoverzicht