Welke onderhouds- en besparingstips zijn er?

1. Onderhoud

Poetsen

Je moet je woning van Cordium goed onderhouden. Maar ook voor jezelf is wonen fijner als het proper en netjes is. Poets daarom regelmatig je woning, vergeet ook de ramen, je tuin, de garage en het terras niet. Haal ook één keer per jaar alles uit je kasten, veeg ze uit en plaats de spullen terug in de kast. De voorwerpen die je niet meer nodig hebt, doe je weg. Op deze manier zorg je ervoor dat je woning ordelijk is en blijft. 

Gebruik geen bijtende en schadelijke producten tijdens het schoonmaken. Poets met water, maar ook niet te veel water. Veeg alles droog na het poetsen. Water en vocht is niet goed voor je meubels en de woning.

Ongedierte

Wanneer je jouw woning en tuin niet goed onderhoudt, kan het zijn dat jij en je buren bezoek krijgen van ongedierte. Dit wil natuurlijk niemand. Heb je toch last van ongedierte? Koop dan de nodige producten om ze te doden. Raakt het probleem niet opgelost? Neem dan contact op met jouw regioverantwoordelijke. 

Verstoppingen

Voorkom verstoppingen van de afvoer. Indien er verstoppingen zijn, is dit een verantwoordelijkheid van jezelf om dit op te lossen.

Schimmel

Zorg ervoor dat je geen schimmel krijgt in je woning. Het is erg slecht voor jullie eigen gezondheid om in een woning te leven met schimmel. Daarom is het erg belangrijk om dit te voorkomen.

Afval

Sorteer je afval. Zet je afval pas de avond voor ophaling of de ochtend zelf buiten. Laat het niet rondslingeren rond je woning of het gebouw. Indien je afval niet goed gesorteerd is, nemen de ophalers het niet mee. Sorteer het dan opnieuw en zet het binnen tot de volgende ophaling. Meer informatie over het sorteren van afval en wanneer de ophaling is, vind je op limburg.net.

2. Besparen

Verwarmen en verluchten

Verwarm en verlucht je woning voldoende. Een gezonde woning, met gezonde lucht is makkelijker en zuiniger om te verwarmen dan een woning vol met ongezonde vochtige lucht. 

Laat je verwarming steeds op een constante temperatuur staan. Het vraagt veel meer energie om de verwarming telkens terug op te starten. Het is beter om de verwarming altijd te laten opstaan, op een vaste temperatuur (in de slaapkamers bijvoorbeeld 17 graden en in de leefruimtes en badkamer 21 graden). 

Waterbesparingtips

Water kost geld. Verlies van water heeft een groot effect op je waterfactuur. Het is dus erg belangrijk om een lek zo snel mogelijk op te sporen en herstellen, maar ook een lekkende kraan kan extra kosten met zich meebrengen. Ontkalk ook regelmatig je krang met azijn. Hierdoor leeft je kraan langer en kan je de kosten van een nieuwe kraan besparen. 

Een kraan waaruit tien druppels per minuut lekken, betekent een verlies van 0,32 m³ water per maand of bijna 4 kubieke meter water per jaar. Eén kubieke meter water is 1000 liter en dat kost 4,12 euro. Een lopende toiletspoeling kan je tot 25 liter water per uur kosten. Dat is 0,6 m³ per dag of 18.000 liter per maand.

10 druppels per minuut: 17 euro per jaar

Om de zes seconden één druppel waterverlies gedurende een volledig jaar kost je dus haast 17 euro. Reden genoeg dus om je kranen regelmatig te ontkalken, dichtingsringetjes tijdig te vervangen of je kraan toch maar beter vervangen dan het nog even aanzien. 

Toilet blijft lopen: 902 euro per jaar

Een toiletspoeling die blijft lopen, betekent een verlies op jaarbasis van 219 kubieke meter. Wat dat kost? 902 euro per jaar of 75 euro per maand. Meteen herstellen is de boodschap.

Bespaar op je energiefactuur

Bespaar op je energiefactuur

Controleer jaarlijks of je nog de meest voordelige leverancier hebt voor gas en/of elektriciteit. Doe de V-test en kom te weten welke leverancier het meest voordelig is voor jou. Je kan op ieder moment wisselen van leverancier.