Vier sociale woningen versneld energieneutraal via Sociale Energiesprong

Vier sociale woningen versneld energieneutraal via Sociale Energiesprong

  • Nieuws
  • Vier sociale woningen versneld energieneutraal via Sociale Energiesprong

De sociale huisvesting heeft nog een hele weg te gaan naar de klimaatdoelstellingen. Veel huurwoningen kampen nog met slechte isolatie en verouderde technieken, met hoge energiefacturen en CO2-emissies als gevolg. Met het oog op het realiseren van energieneutraliteit én het bestrijden van energiearmoede, bundelen het Vlaams Energiebedrijf (VEB), BAM Interbuild, Energinvest, Enervalis en Cordium hun krachten in het project de Sociale Energiesprong. De eerste systematische renovatie in de sector zorgt voor een vermindering van het warmteverbruik van 80% en een nulemissie.

Vandaag werden de geprefabriceerde isolerende gevels geplaatst in vier woningen in Hoeselt van sociale huisvestingsmaatschappij Cordium. De verbouwing vindt in sneltempo plaats, waarbij de bewoners hun huis niet moeten verlaten. Snel betekent niet dat er minder kwalitatief tewerk wordt gegaan, of met minder precisie. De projectpartners gingen vorig jaar al van start met de voorbereidingen.

Carien Neven
Bij Cordium vinden we betrokkenheid van en een transparante communicatie naar onze huurders erg belangrijk. Hiervoor hebben we onze expertisevergadering een aantal jaar geleden in het leven geroepen. Een moment waarop alle partners van het project samen met bewoners aan tafel schuiven om bezorgdheden en vragen te bespreken.”
Carien Neven voorzitter Cordium

Naast de isolerende gebouwschil, worden ook alle daken vernieuwd en voorzien van zonnepanelen. Ook krijgt elk huis een energiemodule die uitsluitend met elektrische technieken (warmtepomp, D+ ventilatie, omvormer enzovoort) werkt, waardoor de woning ook geen uitstoot meer heeft.

Dit is geen klassieke verbouwing. Energieprestatiegaranties zijn een onderdeel van het contract. De aannemer heeft er dus alle baten bij aandacht te hebben voor de energiebesparing. Hiervoor wordt er gedacht aan een bonus-malussysteem.

Voor het model werd over de grens gekeken, in Nederland waren er al eerder de projecten ‘Energiesprong’ en ‘REnnovates’. De projectpartners voegden daar hun eigen expertise aan toe volgens de specifieke Belgische context. Het project wordt actief gesteund door Flux50 en VLAIO.

Na dit proefproject bij vier woningen van Cordium in Hoeselt, is het de bedoeling dit model ook toe te passen op andere sociale woningen. Naast de ontzorging op technisch vlak, bekijken de partners van de Sociale Energiesprong ook hoe ze de financiële drempels kunnen wegnemen.

Matthias Diependaele
Alleen ga je sneller, samen kom je verder. Deze unieke samenwerking getuigt van visie en daadkracht. Ik voorzie deze bestuursperiode een recordbedrag van maar liefst 4,5 miljard euro voor investeringen in sociale woningbouw. Hiermee levert de Vlaamse regering een ongeziene inspanning voor de realisatie van bijkomende sociale huurwoningen, maar ook voor de energetische renovatie van het sociale patrimonium. Terzelfdertijd werk ik aan een ambitieus klimaatplan om deze renovatiebeweging verder te versnellen, met het oog op het behalen van de doelstellingen richting 2050. Het verheugt mij dan ook dat het consortium rond de Sociale Energiesprong zich volop wil inschakelen in dit verhaal.
Matthias Diependaele Vlaams minister van Wonen

Cordium, BAM Interbuild en De Watergroep realiseren daarnaast ook een ‘Sociale Watersprong’ waarbij ze inzetten op slimme en collectieve oplossingen voor waterproblematiek. Lokaal (regen)water wordt hierbij maximaal hergebruikt. Dit project wordt gerealiseerd met de actieve steun van Vlaanderen Circulair. 

Bekijk het resultaat

Bekijk het resultaat

Bekijk het resulaat van het project in enkele filmpjes. 

Voor de
Huurders
Voor de
Kandidaat-huurder
Voor
Iedereen