Het nieuwe woonproject in de Broekerwinning (Kuringen) is een unicum binnen het patrimonium van de sociale huisvestingsmaatschappij Cordium. Omwille van de combinatie van woonvormen voor specifieke doelgroepen. Omwille van de duurzame energietechnieken. En – niet in het minst – omwille van de gemeenschappelijke ruimte, die ter beschikking staat van bewoners en begeleiders. Elke week ontmoeten bewoners elkaar hier bij een kop koffie. Afgelopen maandag schoof onze reporter mee aan tafel, voor wat een gezellige en spontane babbel zou worden.
Het woonproject omvat sociale assistentiewoningen voor ouderen, seniorenflats en studio’s voor mensen die in hun zelfstandig wonen begeleid worden. De studio’s en appartementen zijn pas sinds het najaar bewoond.
Woonervaring legt knelpunten bloot
Het is allemaal nog nieuw voor de bewoners en voor Cordium. De kinderziekten zijn nog niet uit het gebouw. Voor sommige bewoners blijft het wennen aan het collectief verwarmingssysteem. Gaandeweg botsen ze ook tegen akkefietjes die ergernis opwekken. De bellen aan de poort werken nog niet, de garagepoort sluit maar moeilijk, hier en daar zijn klinken van deuren of gordijnrails kapot. De woonervaring van de nieuwe bewoners biedt de huisvestingsmaatschappij een goed inzicht in wat de aannemer nog bij en af te werken heeft.
Wekelijkse ontmoeting
Katrien Joosten van de sociale dienst van Cordium vangt de klachten en voorstellen op, bundelt ze en signaleert ze aan haar collega’s. Elke maandagochtend, rond een uur of elf, zet ze de deuren van de gemeenschappelijke ruimte open. Bewoners zijn dan welkom voor een kop koffie en een babbel. Wie in een van de studio’s woont, kan op dat moment ook muntjes voor wasmachine en droogkast aankopen. Haar initiatief begon zes weken geleden en wordt geapprecieerd. Haast elke week zijn de tien stoelen rond de tafel bezet, en een paar weken geleden trakteerde een jarige met taart voor de buurt.
Het wordt bijna half twaalf wanneer Jeanne, bewoonster van een sociale assistentiewoning, als eerste arriveert. Iemand moet de eerste zijn. Kort daarna komen ook Fons, Jozef, Johan en Valère binnen. En nog even later krijgt het gezelschap bezoek van Evy Aerts, wijkmanager voor Kuringen van de Stad Hasselt. Louisa, die er normaal gesproken elke week bij is, springt maar één minuutje binnen. Bleek, ingeduffeld in een warme jas, komt ze net van de dokter. ‘Ik kom maar even goeiedag zeggen’, zegt ze vanop afstand. Ze wil niemand aansteken met de griep.
Test 1
Test 2
Test 3
Dag van de buren
Wijkmanager Evy vertelt over de ‘Dag van de buren’. De Stad Hasselt wil bewoners aanmoedigen om op de laatste vrijdag van mei buiten te komen en samen met de buren iets gezellig te doen. Hasselaars die inschrijven en minstens vijf geburen uitnodigen op straat, krijgen van de stad een pakketje met wat wijn, fruitsap en koekjes van Oxfam. Een leuk idee, vinden de aanwezigen. Katrien ziet er wat in. Ze zal het verder vertellen in andere Cordium-woonwijken in Hasselt.
Koetjes, kalfjes en voorstellen
Het gesprek rond de tafel meandert tussen klachten en voorstellen, tussen verhalen van vroeger en plannen voor morgen. Jeanne blijft worstelen met de verwarming in de badkamer die maar niet warm genoeg wil worden. Ze signaleert ook dat bij langdurige regenval het water in de achtertuin hoog komt te staan, wat haar ongerust maakt. Valère trekt de wijkmanager aan de mouw. Hij probeert de garage proper te houden, en het zou hem ferm helpen als de stad de straat af en toe komt vegen. ‘Want met de bouwwerken hier, is er veel stof en slijk op straat wat meekomt in de garage. Er is geen bijhouden aan.’ Tot het zover is, borstelt hij zelf de straat.
‘De rust hier is met geen pen te beschrijven’, zegt Valère nog. Het heeft hem verrast dat hij zo weinig last heeft van het lawaai van voorbijrijdende treinen. Jozef vertelt over vroeger, toen hij nog schipper en daarna beursmeester was bij de Scheepvaart. En dat brengt het gesprek voor even op het belang van de scheepvaart in ons land, waar de wegen overvol zitten met vrachtwagens.
Begin van een oplossing
Het is gezellig. Het is goed. Die gemeenschappelijke ruimte lijkt goud waard te zijn: een plek dichtbij huis, voor buren die er samen iets van willen maken. Een plek ook waar Cordium de vinger aan de pols kan houden. Waar mensen hun vragen over en hun ervaringen met hun nieuwe woonst op tafel kunnen leggen. En al betekent dat niet dat die klachten altijd meteen opgelost kunnen worden, ze worden er tenminste besproken en genoteerd. Als begin van een oplossing kan dat tellen.
Reacties
Er zijn momenteel nog geen reacties.
Wil jij graag reageren op dit verhaal?